Egy 19. századi londoni otthon felújítása: ahol a dolgok nem a tervek szerint mennek

Jo Rodgers közreműködő részletezi grúz otthona bonyolult felújításának következő szakaszát. Olvasd el a második részt, itt.


2019 augusztusában egy párás szombaton egy fürdőkádban voltam Viktória + Albert Londonban a peremre támasztott fejjel, fürdőző testtartásában összekuporodva. Tudtam, hová megyünk és milyen céllal, így nem volt értelme rövid ruhát viselni, de hát itt van. Oldalamhoz szorított karral kúsztam ki-be. A széle fölött láttam a férjemet egy másik kádban, pantomim lebegve, közöttünk pedig egy eladó, aki a lakásunk rajzát tanulmányozta, és próbálta kitalálni, melyik fürdő férne be.

Több mint egy évvel korábban egyeztettem a fürdőkáddal. Az e-mail hangneme fecsegő volt, és megemlítette, hogy hamarosan elkezdjük az építési munkákat. Aztán újra írtam, és elhalasztottam egy hónapot, aztán még egy hónapot, és még egyet, egyre szűkszavúbban, mígnem eltelt tizennyolc hónap, és úgy tűnt, kevésbé megalázó, ha egyszerűen csak lezuhanyozok. A késés a tervezési engedély miatt volt, írtam, de most megvan, és hat hónap múlva kezdik az építőket, jöjjön bármi (kivéve, ha ami jön, az egy járvány, tehát még egy év volt). A Victoria + Albert emberei nem is lehettek volna kedvesebbek. Lelki szemeim szerint elolvasnák ezeket a frissítéseket a „lakásról” és a tutiról, bölcsen egy folyamatos téveszméhez, de túl udvariasak ahhoz, hogy ne játszanak együtt.

fürtök közepes hajra

Három évvel ezelőtt megvettük egy grúz otthon felső felét Islingtonban, egy téren, amely a jelenetekre emlékeztet.Mary Poppins. A házak keskeny homlokzatúak, nagy ablakokkal, kovácsoltvas erkélyekkel, amelyeket a legtöbben csak fazekasnak mernek használni. Az ingatlan ügynöke figyelmeztetett bennünket, hogy a történelmi listán szereplő és a természetvédelmi övezete némi ugrálást jelentene, akár a vízvezeték frissítése vagy a bejárati ajtó színének megváltoztatása miatt is. építészünk, Chris Dyson , figyelmeztetett minket is. A hasonló házakban lakó szomszédok saját felújítási történeteikkel koccintottak, finom emlékekre csiszolva a főzőlapon főzött karácsonyi vacsorákat.

A történelem egy töredékének megváltoztatásáról, még egy olyan közönséges törmelékről is, mint a miénk, az az, hogy az utókorhoz tartozik. Lehet, hogy a tulajdonjog a mi nevünkben van, de a ház csontjai Angliáé, és Angliának vannak irányelvei. Ezzel nem értek egyet, ezért szégyellem magam bejelenteni, hogy a pályázatunkhoz rendelt természetvédelmi tiszt, aki csak a birodalmában lévő házakat próbálta megvédeni a kapkodó bővítményektől és a modern kéményes cserepek zúgójától, egy nyálas gazember lett. sok történetben, amit a barátainknak meséltünk el, általában paradicsommal a pirítósra a Towpath Caféban a Regent's-csatornán.


A nappaliból kilátás nyílik a londoni térre.

A nappali, kilátással a londoni térre.Fotó: Jo Rodgers jóvoltából

Maroknyi találkozónk volt a lakásban a tervezővel, de a leghasznosabb anekdotikusan szólva a tűzhelyről szólt. A falról, ahol volt, át akartuk vinni a szemközti falra. Az értekezlet alatt, miután mindenki forró italt kortyolt, a tiszt homlokráncolva nézett körül az emeleti konyhában.


– Tudja – mondta –, ez a konyha eredetileg az alagsorban lett volna. Gondolt már arra, hogy visszavigye oda?”

– Megtennénk – mondtam nyájasan –, de csak a ház felső része a miénk. Valaki másé a pince.”


– Kár – mondta –, egyáltalán nem kellene itt konyhának lennie. Kutató arckifejezéssel nézett ránk, mintha egy csöppet is törődnénk a házzal, kivennénk a konyhát, és behelyeznénk egy mikrohullámú sütőt a szabad szobába. (A tűzhelyet nem mozgathattuk.)

legfurcsább dolog az interneten

Amíg ezt kidolgozták, megtettünk mindent, amit tudtunk, úgy, hogy egy ember a gerinces hajón leüljön és dúdoljon egy dallamot. Levettük a zoknit, és mezítláb álltunk, hogy kipróbáljuk a szőnyegpadló töredékeit, a padlóburkolatot, amelyet megfizethetősége és vidéki jellege miatt szeretek. Több mint egy ebédidőben taxival mentünk a Perrin és Rowe bemutatóteremben, és összehasonlította a csapok minden típusát. A fürdőszobák padlóját enyhén erezett márványminták borították, ami állandó veszélyt jelent, a konyhában pedig tepsi méretű kőlapok voltak a 90-es évek vinilcsempéi tetején.

A nappali kandallója a falra rajzolt tervekkel.

A kandalló a nappaliban, a fenti falra rajzolt tervekkel.Fotó: Jo Rodgers jóvoltából

Az eredeti grúz lépcsőház.

Az eredeti grúz lépcsőház.Fotó: Jo Rodgers jóvoltából


Barátunk és kerttervezőnk Butter Wakefield gumicsizmában jött át, hogy megmutassa, hogyan kell rózsabokrokat nevelni. 25 csupasz gyökeret ültettünk a nemesítőtől David Austin , rózsák, mint a halvány kajszibarackban virágzó Wollerton Old Hall és a Munstead Wood, egy karmazsinvörös virág ájító illattal, mint a bogyók és a damson – és nem viccel, úgy nőttek, mint a bandarombolók. Valahányszor elutasítottak egy tervezési kérelmet, kimentünk és többet ültettünk. Egy nap besétáltam Mayfairbe, hogy meglátogassam Christophe Permingeat-t a Smythsonnál, és kiválasszam az állóhelyet, az új címünkkel a tetején. Az általunk választott levelezőpapír, amelyen sötétzöld tinta van az elefántcsont alapon, azonnal a legfejlettebb dologgá vált nálunk.

Indiai elvitelre ettünk. Született egy Henry nevű babánk, aki kiszorította a levelezőlapot. Együttérztünk vele Humphrey Munson , a konyhatervező, arról, hogy az elegáns shaker szekrényeket egy végtelen hurkon át kell rajzolni, miközben a tervezőtiszt töprengései újra ki-be csorogtak.

A tervezés megtagadása után a mélyponton Joa Studholme, a Farrow & Ball színtanácsadója eljött, hogy teázzon, és segítsen nekünk egy festési ütemterv elkészítésében, ami azt jelentette, hogy a fehéren kívül más színekre is rábeszélt minket. Egy délelőttöt a lakásban töltött azzal, hogy jegyzeteket készített és értékelte a fény minőségét, majd tinta-kék és zöldesszürke színmintákat ragasztott a falakra, a mennyezetre, a kárpitokra és a lépcsőház orsóira. Újraéledt elismeréssel, bójákkal sétáltunk végig a lakáson, azon töprengve, vajon érdemes-e mégis évezredes rózsaszínben csinálni a nagy fürdőszobát. Nem mondta Joa.

hogyan készíts saját szemöldökviaszt
Az emeleten hálószoba és festéktároló helyiség.

Az emeleten hálószoba és festéktároló rész.Fotó: Jo Rodgers jóvoltából

Barátaink, akik befejezték a felújítási projekteket, azt mondták előre, hogy legyünk bátrak, mintha a Holdon építenénk át egy-egy londoni lakást, dobozos vízvezetékkel. Azt mondták, most látom a vadállat gyomrából, hogy ez egy csúszás lehet, és sok számlára fogsz ráakadni, és nem tesz jót, ha elveszíted a gőzt. és húzza ki a csatlakozódugót, ha egyik padlót vagy WC-t sem szerelték fel. Emlékszem, amikor nézelődtünk, láttam ilyen ingatlanokat, tátongó csövekkel ott, ahol a WC-knek kellett volna lenni, és visszamenőleg szolidaritást éreztünk a tulajdonosokkal. Az idő és a költségek halmozott zsúfoltsága, a laikusnak lenni a gyapjas kormányrendeletekkel szemben, elegendő ahhoz, hogy bárki a zászlót szorongassa. A bátorsághoz, mint a megküzdés eszközéhez, hozzátenném a vicceket – amennyit csak lehet – és az összes paradicsomot a pirítósra, amit el lehet enni.

Végül megadták az engedélyt, és a következő reggelt fürdést színlelve töltöttük. Egy másik évben Howard Spratt építtetőnk egy engedélyezett lyukat ütött át a falon a nappalinkban. A férjemmel egy képet néztünk róla a WhatsApp csoportos csevegésben, 65 mérfölddel arrébb, Kelet-Sussex-i bérházunkban, egy országos zárlat alatt. A déli fekvésű napfény nyalábja világította meg a padlódeszkát, amely több mint egy évszázada először volt kitéve a levegőnek. Látványosan nézett ki.